Dit artikel verscheen op de nieuwssite ‘www.tbrakelt.be’
In hoeveel stukken ze al hebben meegespeeld, het zou me te veel tijd kosten, om het uit te pluizen. Dat ze er elke keer weer in slagen hun publiek te boeien, bewijst ook dit jaar weer de talrijke opkomst.
Alle eer aan Vicky Hutse, Peter De Langhe, Luc D’Hondt en Freddy Blondelle. Ze schitterden in de rollen van :
- Dirk, die al drie jaar gefrustreerd thuis zit en een droomjob lijkt aangeboden te krijgen in het verre Indonesië
- zijn vrouwtje Nicole, die het allerbeste voor heeft met haren Dirk, maar helaas geen keukenprinses is
- Alex, de onderbuurman, en zelf verklaarde communicatiegoeroe, en tevens ‘weet alles veel beter’
- Mijnheer Van Paasbrugge, competentiemanager, en laatste eventuele struikelbrok bij de benoeming van Dirk
De toffe acteursploeg kon uiteraard ook nu weer rekenen op de gedreven regie en assistentie van Lieve De Meyer. Ik heb zelf, een aantal jaren geleden, het genoegen geproefd te mogen mee doen in een stuk van Elsuth, geregisseerd door Lieve en Vicky, met als medespelers onder andere Luc, Peter en Freddy. Het is een heel aangename ervaring die ik zal blijven koesteren. En als ik ooit eens een aantal maanden lang twee avonden in de week vrij kan zijn, wil ik dolgraag wéér mee doen !
Lachen om
Daar draait het stuk om. We zijn getuige van de gespeelde onderdanigheid, de manipuleerbaarheid van zowel Nicole als Dirk. Daar waar Nicole onmiddellijk ingepakt wordt door de praatjes van mooiprater Alex, ziet Dirk hem veel liever gaan dan komen. En het doet zich al raden, dat het niet lang duurt, of deze situatie keert zich volledig om. Op het moment, dat onderdanigheid goed van pas zou kunnen komen, wordt deze volledig overboord gegooid. Zo stampt Dirk zijn toekomstige baas buiten, omdat hij denkt, dat het om de plaatselijke bloemist gaat …
Voor hen die er bij waren, zal ook de herinnering aan de poes des huizes, een glimlach op het gezicht toveren.
Uiteindelijk wordt Dirk aangenomen. Het originele, open einde, laat wel in het midden of het echtpaar hiermee tevreden is. Wat er in het contract staat, hebben ze immers pas gelezen, nadat Dirks nieuwe baas de deur uit gegaan is.
Het stuk is van de Franse regisseur David Pharao en werd vertaald door Frank Aendenboom. Met dank aan de (technische) assistentie van Ludwig Rijk, Stijn D’Hondt (zoon van) en Anne Fouquet.
Bent ook u geïnteresseerd om eens op de planken te staan ?
één adres : info@elsuth.be of 0479/20 96 28